Tien meest gestelde vragen over werken met expats

Tijdens het webinar stelden veel kijkers vragen over het werken met expats. Hieronder de antwoorden op de tien meest gestelde vragen:

1. Kan ik de 30%-regeling met terugwerkende kracht toepassen?

Ja, maar niet verder terug dan 4 maanden. Als u de aanvraag indient binnen 4 maanden na aanvang van de eerste werkdag van de kennismigrant, kan de Belastingdienst de regeling nog voor al die maanden toepassen.

2. Een niet EU-student mag op MBO-niveau 10 uur werken. Kan hij via payroll langer werken?

Nee. Voor payrollkrachten gelden dezelfde arbeidsvoorwaarden als voor ‘gewone’ arbeidskrachten. Als voor uw sector een cao geldt, geldt die ook voor de payrollmedewerkers die u inzet. Let op: er moet voor niet EU-studenten ook een tewerkstellingsvergunning worden aangevraagd bij het UWV.

3. Hoe werkt het als een kennismigrant al in Nederland werkt en een vergunning heeft, maar wil overstappen naar een nieuwe Nederlandse werkgever?

Dat kan alleen als de nieuwe Nederlandse werkgever ook erkend referent is. Als dat het geval is, kan de nieuwe werkgever een wijziging van werkgever indienen bij de IND. Zodra de IND geïnformeerd is, kan de kennismigrant overstappen. Zorg wel dat er geen gat tussen beide banen zit, want dan moet mogelijk een geheel nieuwe vergunningprocedure worden gestart.

4. Hoe lang duurt het traject bij de IND voor een kennismigrant?

De procedure duurt tussen de 3 en 6 weken, afhankelijke van de precieze documenten die de IND nodig heeft.

5. De 30%-regeling was laatst in het nieuws. Wat verandert er?

De looptijd van de regeling is per 1 januari 2019 verkort van 8 naar 5 jaar. Zodra iemand 5 jaar van de regeling gebruik heeft gemaakt, komt hij er niet meer voor in aanmerking. Dat geldt ook voor expats die zich al voor die datum van de regeling gebruikmaakten.

6. Mag ik van de IND een kennismigrant (internationaal) doorverhuren / detacheren?

Dit kan voor een periode van maximaal 8 maanden. De kennismigrant moet zich in Nederland te allen tijde aan de standaard regels houden (denk aan de minimumsalariseis en werken voor een erkend referent). Tijdens een buitenlandse opdracht moet zijn of haar hoofdverblijf ook in Nederland zijn. De kennismigrant moet er zelf voor zorgen dat hij het recht heeft om in het nieuwe land te werken; de IND helpt niet in deze situaties.

7. Kan ik ook direct een vast contract aanbieden aan een expat?

Tuurlijk kan dit. Je mag medewerkers altijd direct een vast contract bieden, dat geldt ook voor buitenlandse medewerkers. Voor iedereen met een vast contract geldt natuurlijk wel dat u minder flexibel bent om afscheid te nemen wanneer de samenwerking tegenvalt.

8. Kan iemand zijn partner meenemen? Bemiddelen jullie daar ook voor?

Absoluut. Wij weten precies welke aanvragen, informatie en documenten hiervoor nodig zijn en regelen dit vaak op verzoek van expats die via ons werken.

9. Kan ik zelf erkend referent worden?

Dat kan! Op de website www.ind.nl kunt u een aanvraagformulier downloaden voor erkenning als referent. De IND onderzoekt vervolgens of uw organisatie voldoet aan de voorwaarden. De aanvraag voor erkenning als referent kost per in 2019 € 3.927 en duurt mogelijk 3 maanden. Voor startups of bedrijven met minder dan 50 medewerkers is dit € 1.963. U kunt er ook voor kiezen om samen te werken met Holland Payroll. Wij zijn erkend referent en u kunt de kennismigrant via ons bij u laten werken.

10. Wat kost het werken met expats?

Het aannemen van expat kost tijd en geld. Als je zelf een kennismigrant aanneemt, kost het al enkele duizenden euro’s om te zorgen dat je IND-referent bent en om te zorgen dat de juiste vergunningen binnen zijn. Daarbij kost het vele uren om alles op tijd aan te vragen en alles te regelen. Als je een kennismigrant aanstelt via een payrollconstructie, ben je veel minder tijd kwijt. Ook de kosten voor het IND-referentschap hoef je niet te maken, want Holland Payroll is al IND-referent. De overige kosten zijn verwerkt in het salaris van de werknemer. Hoeveel het u precies kost, is daarom niet te zeggen. Dat hangt af van de werknemer en uw wensen. Nieuwsgierig? Vraag hieronder een berekening op maat aan.

Vrijblijvende berekening aanvragen

Benieuwd wat de minimumsalarissen betekenen wanneer u een kennismigrant via payroll aanstelt?

Wij rekenen het graag geheel vrijblijvend voor u uit.

 

Berekeningen aanvragen