De geest van de wet

De Wet DBA blijft de gemoederen bezighouden. Zelfs kopstukken uit regeringspartijen durven al openlijk forse kritiek te leveren. Met de verkiezingen in aantocht is het onderwerp dan ook “hot”.
Er stappen in zzp-land nogal wat potentiële stemmen rond, dus zieltjes winnen is het devies.

Kritiek leveren en schuldigen aanwijzen is altijd de gemakkelijke weg, ook nu weer. Is het niet de Belastingdienst die traag is met goedkeuren van modelovereenkomsten, dan is het wel de payrollsector die als een aasgier op deze materie duikt om veilige loondienstverbanden aan te bieden.

Volgens mij is de Wet DBA bedoeld om ongeoorloofde zelfstandigheidsconstructies terug te dringen. “Zzp’ers”, die met de beste wil van de wereld geen vrije ondernemer zijn, gewoon in een loondienstverband laten werken. Werkgevers netjes loonheffingen laten afdragen om ons mooie sociale vangnet betaalbaar te houden. En de betreffende medewerkers netjes in de veilige omgeving van wettelijke arbeidsvoorwaarden.

Het probleem met de VAR was, dat opdrachtgevers achterover konden leunen. Ook in constructies die moedwillig waren bedoeld om cao’s en andere arbeidswetgeving te ontduiken. Groepen Oost-Europese ijzervlechters voor een “zzp”-uurtarief á 12,=… Zónder gereedschap, zónder enig ondernemerschap, maar mét VAR! Idem dito ontslagen werknemers die voor een schamel tariefje als zelfstandige gingen werken als bouwopruimer, glazenophaler of aspergesteker. Lekker goedkope constructies die mijlenver van de geest van de wet afstonden.

Moord en brand schreeuwen over payrollbureaus die zogezegd misbruik maken van de Wet DBA vind ik ongepast. Zij zorgen er juist voor dat de geest van de wet zijn werk kan doen, namelijk niet-compliant zzp’ers (weer) in een netjes loondienstverband laten werken, beschermd door de zekerheid van de uitzend-cao’s.